OTA YHTEYTTÄ - PLEASE CONTACT ME

Vaaliteemoja


Ihmisen puolella -ikään katsomatta.

Olen kerännyt tähän joitain osa-alueita, joihin minulla on eritysesti osaamista ja näkökulmia. Luonnollisesti aluevaltuustossa on tärkeää huolehtia kaikkien ja kaikenikäisten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen toimivuudesta.



Vanhustenhoito

Inhimillinen vanhustenhoito on turvattava elämän loppuun saakka. Resursseja on kiristetty jo liikaa, mikä aiheuttaa riskin laiminlyönneille ja muulle kaltoinkohtelulle

Ihmisen pitää saada asua paikassa, jossa hänen psyykkiset, sosiaaliset, henkiset ja fyysiset tarpeet tulevat tyydytetyiksi vanhuspalvelulain mukaisesti. Fyysisiin tarpeisiin vastaaminen ei riitä ja niissäkin ilmenee puutteita, jotka voivat johtaa esimerkiksi painehaavoihin, liikkumiskyvyn heikkenemiseen ja aliravitsemukseen.

Vanhustenhoito tarvitsee laaja-alaisesti koulutettuja, alalle soveltuvia ja motivoituneita ammattilaisia, jotka voivat tarjota laadukasta apua ja hoitoa ikäihmisen omalla äidinkielellä aina elämän ehtooseen, saattohoitovaiheeseen, saakka.

Vanhuuden vaivoja pitää pyrkiä myös ehkäisemään ennalta. Muistisairauksien puhkeamisen riskiin voidaan vaikuttaa FINGER-hankkeen toimintamallien mukaisesti. Arvokasta työtä tekevien omaishoitajien hyvinvointia ja jaksamista tulee tukea.


Mielenterveys ja päihteet

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulee olla yhdenvertaisessa asemassa suhteessa fyysisen terveyden hoitoon kaikenikäisillä. 

Asiantuntevia palveluita tulee olla saatavilla kohtuullisessa ajassa. Hoitojonot ovat paikoin olleet kohtuuttomia. Lakia tulee noudattaa, toisin kuin nyt on tapahtunut, mm. hoitoonpääsyajoissa, koulupsykologi- ja kuraattoripalveluissa. Palveluita tulee tarvittaessa ostaa yksityispuolelta. Esimerkiksi päihdehäiriöstä kärsivän hoitomotivaatio saattaa kadota, jos apua joutuu odottamaan liian kauan. Puuttuvia mielenterveyspalveluja ei tule yrittää paikata esimerkiksi lastensuojelun toimilla.

Mielenterveysnäkökulma tulee huomioida kaikissa sote-palveluissa ennaltaehkäisevästi. Yksi keino tähän on traumainformoidun työotteen jalkauttaminen.

Pohde on supistanut psykoterapiapalveluja säästösyistä. Ihmisille tulee taata tarpeenmukainen hoito ja kuntoutus ikään katsomatta. Esimerkiksi Pohde vastaa lasten ja eläkeläisten psykoterapiapalveluista, koska Kela ei niitä korvaa.

Pohteen mielenterveyspalvelut on rakennettu psykiatrialähtöisesti. Psykologiaa tulee hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän kaikilla tasoilla varsinkin, kun oma Oulun yliopistomme kouluttaa psykologian alan asiantuntijoita. Tiedän myös, miten väitetty psykologipula ratkaistaan.


Lähipalvelut

Perustason sosiaali- ja terveyspalvelut on turvattava lähipalveluina.

Liian kaukana olevat tai muutoin vaikeasti saavutettavat sote-palvelut heikentävät avun ja hoidon piiriin hakeutumista, mikä voi näkyä viiveellä päivystys- ja erikoissairaanhoidon sekä muiden raskaiden palveluiden lisääntyneenä kysyntänä, kun asioita ei saada hoidettua ajoissa.

Iäkkäiden ja muiden esteettömiä palveluita tarvitsevien asemaan on kiinnitettävä erityishuomiota, koska kaikki eivät pysty käyttämään esimerkiksi digipalveluita.

Kymmenien kilometrien päässä oleva hoitopaikka voi eristää etenkin iäkkään läheisistään ja kotiseudustaan, mikä on kohtuutonta. Iäkkään ihmisen hoito on suunniteltava kokonaisvaltaisesti.

Myös pelastuslaitoksen palvelut tulee saada kohtuullisen matkan päästä.


Valinnanvapaus

Potilaan ja asiakkaan valinnanvapaus on tärkeä arvo. 

Tällä hetkellä esimerkiksi Oulun Tuiran terveysasemalla kehitettyä hienoa omalääkärimallia jalkautetaan muuallekin, missä tulee muistaa myös potilaan valinnanvapauden mahdollistaminen, etenkin pitkissä hoitosuhteissa. Tiedetään, että jo pelkästään hyvällä hoitosuhteella on myönteinen vaikutus ihmisen toipumiseen ja hyvinvointiin. Toimimaton hoitosuhde kuormittaa negatiivisesti niin potilasta kuin häntä hoitavaa ammattilaistakin ja voi aiheuttaa terveydenhoidon laiminlyömistä. Useissa Kelan ja vakuutusyhtiöiden tukemissa palveluissa potilaan on mahdollista valita hoitava työntekijä.


Pienyrittäjät

Pohteen prosessit palveluiden ostoista yksityissektorilta on tehty hyvin byrokraattisiksi verrattuna muihin hyvinvointialueisiin tai Kelan hankkimiin palveluihin.

Pohteen systeemi suosii suuryrityksiä ja pienyrittäjät jättävät jopa hakeutumatta Pohteen palveluntuottajiksi prosessien työläyden vuoksi. Pohteen palveluiden hankkimista tulee tarkastella uudelleen, jotta se mahdollistaa myös pienyrittäjien osallistumisen ilman kohtuutonta oheistyömäärää ja resurssointia.

Palvelusetelien avulla oikea-aikainen apu voidaan turvata ja niiden käyttö on ollut liian vähäistä.


Johtaminen

Henkilöstö on sote-sektorin tärkein voimavara.

Siitä pitää pitää hyvää huolta laadukkaalla henkilöstöjohtamisella. Asiantuntijoiden johtaminen vaatii erityisosaamista. Autoritaarisen johtamisen aikakausi on auttamatta ohitse. Asiantuntijoiden johtaminen ei ole käskyttämistä, vaan parhaan potentiaalin esiinsaamista.

Nykyaikaisen johtamisen tärkein tehtävä on luoda olosuhteet henkilöstön kukoistamiselle. Tarkoitan tällä sitä, että johto luo ammattilaisille sellaiset työolot, joissa he voivat tehdä töitä koko asiantuntemuksellaan tyytyväisinä potilaiden ja asiakkaiden parhaaksi. Hyvässä työpaikassa on pito- ja vetovoimaa.



Jäikö joku asia mietityttämään?

Ota yhteyttä